joi, aprilie 11

Muzica






   Motto: ‘’ Muzica trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în spiritul omenesc...’’  Ludwig van Beethoven


În planul muzicii reprezentanţii clasicimului vienez: Hadzn, Mozart, Beethoven devin purtătorii idealurilor umaniste.
Muzica reprezintă pentru mine ceva esenţial, o parte a vieţii fără de care nu poţi trăi... a ajuns să facă constant parte din viaţa tuturor, căci doar prin ea reuşeşti să înţelegi răspunsurile la întrebările tale. Muzica face parte deja din noi, în ea regăsindu-ne. Romanticii aspiră prin muzica şi cuvintele lor spre lumină şi libertate. Însuşindu-şi conceptele umaniste, romanticii au, pe plan artistisc, conştiinţa responsabilităţii. Visul oricărui compozitor este o muzică adresată oamenilor în numele bucuriei şi sincerităţii, o muzică gândită din dragoste pentru artă şi auditori şi nu doar din satisfacerea sondării unor noi mijloace tehnice.
Muzica nu este aceea care doar o asculţi, ci şi aceea pe care o trăieşti şi o simţi atunci când o asculţi. Dacă la 95% din oameni le zici sincer că nu se pricep la pictură, nu se oftică pentru că e adevărat. În aceaşi mod, dacă la 95% din oameni o să le zici că nu se pricep la muzică, se oftică, chiar dacă este adevărat. Vreau să observ că se promoveaza arta… dar unii redau ceea ce simţi, ceea ce ai în suflet, ceea ce consideri că ai putea trăi ca sentiment. Ele au mişcare ca şi stările sufleteşti. Prin ceea ce conţin ca activitate, armoniile şi ritmurile muzicale intră în contact cu sufletul omenesc.  Aşa consider eu că se explică ‘’regăsirea’’ în anumite melodii şi anume Love Story de Richard Clayderman, I. Vivace-Lara St. John etc. Aceste melodii cu adevărat profunde ne purifică sufletul, ne dau o bucurie nevătămătoare. Consider că acest gen de muzica te poate relaxa, te poate desprinde din lumea reală, de tot ceea ce reprezintă un haos adevărat, de toate necazurile şi tristeţile vieţii, de lume, de sentimente, de suflete pereche, de şoapte la ureche. Te poate scoate din anumite stări astfel încât să devii ceea ce simţi cu adevărat să te simţi în stare să poţi cuceri întreaga lume fără niciun pic de teamă că cel de lângă tine te va critica. ’’ Love story’’ reprezintă tot ce îţi rămâne în minte ca nişte amintiri ce dor, care nu le poate lua nimeni şi nu te pot opri din zbor... Şi încă nu aţi auzit partea cea mai bună: Muzica nu trădează niciodată! Ea cuprinde şi dragostea fără de care muzica nu l-ar mai putea stăpâni pe om, veşnic în căutarea frumosului, a adevărului, a noului, a dragostei.
Muzica bună se află în cultura tuturor popoarelor... întăreşte viaţa, sufletul cetăţenilor... excepţie aceea categorie de muzică numită manea. Consider că nu este benefică pentru cultura noastră, pentru nicio civilizaţie.. Ar trebui să încercăm să lăsăm de o parte acest gen de muzică, să facem un bine societăţii prin a ne impune adevărată morală şi cultură. Ea nu poate  aparţine oamenilor de vază, cei de rând neştiind să aprecieze muzica clasică, crezând că genul lor (maneaua) si muzica comercială este cea mai tare. Mai ales tinerii din ziua de azi regăsindu-se în povestea unor melodii prin versurile compuse cred că este cea mai cool. Dar aceştia nu ştiu să aprecieze adevărata cultură a muzicii noastre pe care nu o pot descoperi niciodată pentru că sunt învăluiţi într-un ’’glob de cristal’’ care se poate sparge oricând.
 Întotdeauna un gând îmi răsună în minte şi anume: ’’De ce e mai plăcut să asculţi o piesă pe care o cunoşti decât un cântec necunoscut?’’ Pentru că avem senzaţia că ne reprezintă, că ne instruieşte spiritul şi ni-l purifică; de asemenea simţi nevoia de a audia ceea ce cunoşti deja, teama fiind o stare care ţi se impregnează la gândul ascultării unei piese total necunoscute. Schimbările bruşte se petrec la fel şi în sufletele acelora care s-au lăsat în voia farmecului muzicii, să simtă groaza, mila sau oricare altă pasiune. Fiecare auditor este mişcat, după cum aceste senzaţii au lucrat mai mult sau mai puţin asupra lui... Dar în orice măsură se simt foarte uşuraţi mulţumită plăcerii pe care au gustat-o...
Trebuie să menţionez că nu sunt o persoană dornică de a asculta acest gen de muzică, dar mai există anumite melodii care îmi ajung la suflet interpretate de artişti precum : Celine Dion( My heart will go on), Richard Clayderman(Love Story), Richard Marx( Right here waiting), Yann Tiersen (Comtine D`une autre ete l`apres).
În concluzie pot să afirm că adevărata muzică este cea pe care o poţi înţelege, o poţi simţi şi recomand aceste piese tuturor generaţiilor care ştiu să exprime tot ce-i mai frumos şi pur.
 

Blogger news

Blogroll

About